Διαδικασία για την έγκριση νέων έργων από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.)

Σύμφωνα με τον Ν. 4521/2018 άρθρα 21 & 22, η έναρξη κάθε έργου οφείλει να συνοδεύεται από την έγκριση της Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.).Για να ενημερωθείτε για τη σύσταση και το σκοπό της εν λόγω Επιτροπής μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Η.Δ.Ε.και στο https://www.upatras.gr/el/ethics.

Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα προς την Επιτροπή υποβάλλονται από το Επιστημονικά Υπεύθυνο, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ehde@upatras.gr. Ο μέσος χρόνος γνωμοδότησης της επιτροπής, από τη στιγμή που θα λάβει γνώση της αιτήσεως, είναι 2 (δύο) εβδομάδες.

Προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης της έναρξης κάθε έργου από την Ε.Η.Δ.Ε., θα πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

α) η συμπλήρωση του γενικού ερωτηματολογίου προγράμματος ερευνητικής δραστηριότητας ή διδακτικής πρακτικών ασκήσεων,

β) η συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου με συγκεκριμένη αναφορά στις σελίδες του Ερευνητικού πρωτοκόλλου, και

γ) η κατάθεση του ερευνητικού πρωτοκόλλου (που θα περιλαμβάνει στοιχεία της πρότασης για το σκεπτικό και τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να προκύπτουν). Οδηγίες για το περιεχόμενο του ερευνητικού πρωτοκόλλου παρέχονται στο παράρτημα Γ του Ειδικού Ερωτηματολογίου.

Η Επιτροπή δύνανται να ζητήσει διευκρινήσεις είτε διορθώσεις του υποβαλλομένου πρωτοκόλλου.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξέτασης της πρότασης χορηγείται βεβαίωση από την Ε.Η.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών.