ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ExPRESS διαστημικός τουρισμός-AML Space Group

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ExPRESS διαστημικός τουρισμός-AML Space Group

Μία μελέτη ενός διαστημοπλάνου για υποτροχιακές πτήσεις στο διάστημα

Το AML Space Group είναι μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Β. Κωστόπουλου.

Η νεοσύστατη ομάδα AML Space Group T2 με μέλη τους: Νικόλαο Σαραντινό, Παναγιώτα Ναζλίδου, Βασιλική Παναγιοτοπούλου, Ανατολή Μήτρου & Βαγγέλη Αποστολόπουλο, συμμετείχε πρόσφατα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Student Aerospace Challenge 2018-2019, που συνδιοργανώνεται από  τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA-European Space Agency) και σειρά Γαλλικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αεροδιαστημικό τομέα (Dassault Αviation, ArianeGroup, ACE-Astronaute Club Européen, GIFAS, Musee Air & Espace).

Ο διαγωνισμός αυτός αφορά πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών από όλη την Ευρώπη και φέτος είχε ως θέμα το σχεδιασμό ενός διαστημοπλάνου (space plane) για υποτροχιακή πτήση στο διάστημα, με εφαρμογή στον διαστημικό τουρισμό.

Η ομάδα AML Space Group, πρότεινε μετά από συστηματική ανάλυση και μελέτη τη μορφή και τη δομή του διαστημοπλάνου, και υλοποίησε το σχεδιασμό των συστημάτων του σκάφους με κατάλληλη των υλικών της δομής, με τελικό στόχο μια οικονομικά εφικτή και περιβαντολλογικά φιλική λύση.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι η βαρύτητα που δόθηκε στα συστήματα ασφαλείας του διαστημοπλάνου, που σε περίπτωση κινδύνου μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τους επιβάτες στην Γη.

Η ομάδα παραβρέθηκε και παρουσίασε την δουλειά της, στην 13η Suborbital Day στο Παρίσι της Γαλλίας στις 6 Ιουνίου 2019.

Μεταξύ των 15 ομάδων που παρουσίασαν τη δουλειά τους, η ομάδα του AML Space Group έλαβε ένα από τα 3 βραβεία του διαγωνισμού, το βραβείο Communication Price, για την καλύτερη τεχνική έκθεση.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://www.facebook.com/The-Student-Aerospace-Challenge-255520291156154/

http://www.studentaerospacechallenge.eu/index.php

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπο την ομάδας: Νικόλαο Σαραντινό

τηλ: 6907919122   email: nicksar@mech.upatras.gr